Mooi nieuws! HR-dienstverlener USG Restart en INGO SPARK hebben de handen ineen geslagen om Afghaanse vluchtelingen aan werk te helpen in Nederland! Het gaat om Afghaanse ex-medewerkers van de Nederlandse ambassade in Kabul. Zij staan te popelen om bij ons in het land aan de slag te mogen gaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de medewerking van SPARK gevraagd om deze mensen te ondersteunen bij vestiging, opleiding en integratie in de Nederlandse samenleving. USG Restart is betrokken bij arbeidsbemiddeling en begeleidt deze vluchtelingen naar een baan. In totaal zijn 206 Afghanen (ex-werknemers en hun gezinnen) door het ministerie van Buitenlandse Zaken naar Nederland geëvacueerd. Momenteel zijn inmiddels de eersten aan het werk geholpen en de komende tijd volgen er meer.

USG Restart gelooft in een betekenisvolle loopbaan voor iedereen en daar is deze samenwerking een goed voorbeeld van. Als grootste jobcoachorganisatie met jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk, levert USG Restart een belangrijke bijdrage aan de arbeidsintegratie van nieuwkomers in Nederland. De vraag van de overheid om deze Afghaanse oud-medewerkers van de Nederlandse ambassade in Kabul aan een baan te helpen, sluit daarom perfect aan.

Er zijn reeds al vluchtelingen succesvol naar werk begeleid. De rest van de groep maakt momenteel deel uit van een intensief programma om hen te begeleiden naar een duurzame baan in Nederland. Vandaag de dag heerst er een krapte op de arbeidsmarkt; dit komt dan zeer ten goede van dit mooie project. De vluchtelingen hebben heel veel meegemaakt sinds ze in augustus in Nederland aan zijn gekomen. Met persoonlijke aandacht en een professionele aanpak worden zij begeleid door de jobcoaches van USG Restart tijdens een intensief inburgerings- en arbeidsbemiddelingstraject. Zo zijn de nieuwkomers bezig met het leren van de Nederlandse taal, en raken ze ook al vertrouwd met de Nederlandse cultuur en gewoonten. Maar de hulp van USG Restart gaat verder dan dat. Ze leren ook gebruik te maken van het openbaar vervoer en staan ze al ingeschreven voor het behalen van hun Nederlandse rijbewijs! Oftewel, alles wat nodig is om zich in ons land te kunnen vestigen en met hun talenten, passies en inzet een positieve bijdrage te kunnen leveren.

Nieuwe kansen in een nieuw land

Ieder mens is uniek en persoonlijke aandacht. Zorgvuldigheid en maatwerk staan daarom voorop in de aanpak: USG Restart stelt de kandidaat centraal en is in staat om iedere kandidaat te matchen met een ervaren jobcoach die hem of haar begeleidt naar werk. Voor sommigen is het mogelijk om direct aan de slag te gaan, maar voor anderen kan de weg naar werk nog de nodige obstakels bevatten. Deze obstakels worden stap voor stap weggenomen en de kandidaat wordt gecoacht om het heft in eigen hand te nemen. Om de kandidaten extra zelfvertrouwen te geven, werkt USG Restart onder andere samen met haar partner Dress for Success. Indien gewenst kan een bezoek worden gebracht aan één van de "Dress for Success" locaties om te helpen bij het vinden van een geschikte outfit voor een sollicitatiegesprek.

De USG Restart route naar werk.

Hoe ziet zo’n hulpprogramma er dan uit? De begeleiding van USG Restart begint met een uitgebreide kennismaking, waarna geleidelijk wordt overgegaan naar de fasen ‘Towards Work’, ‘Ready for Employment’ en uiteindelijk de fase ‘The way to stay’.

Tijdens de kennismaking wordt gekeken naar de dromen, motieven, vaardigheden en ambities van de groep nieuwkomers. Het proces begint altijd met deze zogenaamde check-in. Dit is een belangrijke fase waarin de coaches de kandidaten leren kennen. Tijdens de gesprekken wordt bekeken waar ondersteuning nodig is en wordt in kaart gebracht wat er gedaan moet worden om de juiste baan te vinden. 

  • In de fase Towards Work wordt de Talentscan uitgevoerd. Deze kan ook gedaan worden in de eigen moedertaal van de kandidaat. Via de Talentscan krijgt de kandidaat inzicht in zijn of haar talenten en eventueel de waarde van zijn of haar diploma’s.
  • In de Ready for Employment-fase worden sollicitatievaardigheden aangescherpt en wordt de Nederlandse arbeidsmarkt besproken. Zoals het maken van een cv, het opstellen van een LinkedIn profiel om te netwerken, het creëren van een pitch en het oefenen van rollenspellen. Maar ook worden culturele verschillen op de werkvloer besproken, kwaliteiten in kernkwadranten gezet, complimenten gegeven, feedback gegeven en ontvangen, en waarden onderzocht. Waar liggen de meest kansrijke beroepen en welke werkomgeving en rol past bij mij? Ook wordt het netwerk van USG Restart en RGF Staffing ingezet om de juiste vacatures te vinden.
  • In de fase The Way to Stay ligt de nadruk op de duurzame inzetbaarheid van de kandidaat. Door middel van jobcoaching tijdens het werk om zowel de werknemer als de werkgever te ondersteunen bij het verloop van de baan en het functioneren van de nieuwkomer op zijn of haar nieuwe werkplek. Hierbij komen ook onderwerpen voorbij als omgang met leidinggevende en collega’s, time management, faalangst, assertiviteit, stress/werkdruk en een vol hoofd/rouwverwerking.

Saskia Timmermans, directeur USG Restart: "We zijn er erg trots op dat we samen met SPARK de nieuwkomers kunnen begeleiden. Wij zien veel potentie in deze groep nieuwkomers en zijn blij dat de kandidaten hier graag aan de slag willen en dat wij hen kunnen helpen aan een goede en passende baan in Nederland.  We hebben ruime ervaring met het begeleiden van mensen naar werk op de Nederlandse arbeidsmarkt en doen dit ook met heel veel passie voor groepen Nieuwkomers. Momenteel zijn we ook in gesprek met een aantal gemeenten om bijvoorbeeld Oekraïners richting werk te begeleiden. We werken hierin nauw samen met onze overige RGF Staffing merken, zoals Start People & Unique. Zo dragen we samen bij aan een arbeidsmarkt met oog voor ieders talent en werk voor iedereen”